ga naar de hoofdinhoud

Pensioenupdate: per 1 januari 2027 over op vernieuwd stelsel

Het pensioenstelsel wordt vernieuwd. Hoe staat het ervoor?

Wet toekomst pensioenen

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De wet is op 1 juli 2023 ingegaan. Er is nu een overgangsfase van enkele jaren waarin werkgevers en werknemers eerst afspraken gaan maken met elkaar over het aanpassen van hun pensioenregeling. Vervolgens voeren de pensioenuitvoerders deze afspraken uit.

Vernieuwd pensioenstelsel

ABP gaat per 1 januari 2027 over op het vernieuwde pensioenstelsel. Eerder waren de plannen om in 2026 over te stappen. Het jaar uitstel is mogelijk omdat minister Schouten de pensioenfondsen extra tijd heeft gegeven om de nieuwe regels voor pensioen goed in te voeren.

Yolanda Verdonk, uitvoerend bestuurder pensioenen bij ABP: “We willen onze deelnemers zo snel mogelijk verhuizen naar het vernieuwde pensioenstelsel. Tegelijkertijd vinden we het heel belangrijk voor hen dat het zorgvuldig en beheerst gebeurt. We maken daarom gebruik van de extra tijd die de minister biedt, het gaat hier immers om een fikse klus.”

ABP gebruikt het extra jaar om de nieuwe regels voor pensioen op een goede en zorgvuldige manier in te voeren en om de nieuwe processen en systemen nog beter en uitgebreider te testen.