ga naar de hoofdinhoud

Prinsjesdag 2023: o.a. verhoging kilometervergoeding en een minimumuurloon

Welke Prinsjesdagplannen hebben (mogelijk) gevolgen voor werkgevers en werknemers in de sector waterschappen? 

Auto, fiets en openbaar vervoer

Het kabinet wil de kilometervergoeding verhogen van € 0,21 naar € 0,23. Daarnaast wordt voorgesteld om de OV-kaart altijd gericht vrij te stellen, zolang de werknemer de kaart ook zakelijk gebruikt. Dit omdat de huidige regeling voor OV-kaarten te complex is.

Vrije ruimte werkkostenregeling

Via de werkkostenregeling kan de werkgever onbelaste vergoedingen geven aan werknemers. Denk aan sportabonnementen, kerstpakketten en tablets. In 2023 was het percentage van de eerste schijf van de vrije ruimte van de werkkostenregeling tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Vanaf 1 januari 2024 wordt dit percentage verlaagd tot 1,92%.

Loondoorbetaling bij ziekte

Er wordt gewerkt aan een aanpassing rondom de regels van loondoorbetaling bij ziekte. Zo krijgen kleine en middelgrote werkgevers eerder duidelijkheid over de mogelijkheid tot vervanging van een langdurig zieke werknemer.

Nulurencontracten

Nulurencontracten worden afgeschaft en vervangen door een basiscontract met meer rooster- en inkomenszekerheid. 

Uitzendbranche

De uitzendbranche werkt met het 3-fasensysteem. De meest onzekere fasen binnen dit systeem worden verkort van maximaal 5,5 jaar naar maximaal 3 jaar. En de onderbrekingstermijn bij tijdelijk werk wordt verhoogd naar 5 jaar. Dit was eerst 6 maanden.

Schijnzelfstandigheid?

Criteria over het werken als zelfstandige krijgen een eigen plaats in het arbeidsrecht. Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen daardoor meer duidelijkheid over de vraag of een klus als werknemer moet worden uitgevoerd, of dat het ook als zelfstandige kan. Ook wordt het in de toekomst makkelijker voor zelfstandigen om een arbeidsovereenkomst af te dwingen wanneer het uurtarief onder een bepaalde grens zit.

Minimumuurloon

Momenteel is het zo dat het minimumloon wordt gebaseerd op een voltijds maandloon, terwijl een voltijd dienstverband per sector kan verschillen. Daardoor geldt er bij een dienstverband van 40 uur een lager minimumuurloon dan bij een dienstverband van bijvoorbeeld 36 uur. Vanaf 1 januari 2024 wordt er overgestapt op een verplicht minimumuurloon. De hoogte van het wettelijk minimumuurloon wordt afgeleid van het huidige feitelijke uurloon bij een dienstverband van 36 uur. In de sector waterschappen een voltijd werkweek 36 uur. De invoering van het wettelijk minimumuurloon heeft daarom geen effect op de hoogte van het minimumuurloon in onze sector.