ga naar de hoofdinhoud

Monitor Banenafspraak 2022 nu inzichtelijk

In 2022 werden in de sector waterschappen 30,7 nieuwe banen gecreëerd voor mensen uit de doelgroep Wet banenafspraak. Hiermee kwam het totaal aantal banen voor deze doelgroep uit op 327,2. Daarmee is 62,4 procent van het totale quotum gehaald. Dat is iets meer dan vorig jaar (60,2 procent). Dat staat in de Monitor Banenafspraak 2022 sector Waterschappen.

Ieder jaar zet het A&O fonds Waterschappen een beknopte monitor uit onder alle 35 organisaties in de sector Waterschappen om de voortgang van de Wet banenafspraak te volgen. De monitor Banenafspraak 2022 is recent verschenen.

> Naar de Monitor Banenafspraak 2022

Bestuurlijk akkoord Banenafspraak

In het bestuurlijk akkoord van 11 april 2019 over de Banenafspraak hebben de overheids- en onderwijssectoren opnieuw uitgesproken zich te committeren aan de Banenafspraak. De Banenafspraak vloeide voort uit het Sociaal Akkoord van 2013. In dit akkoord werd het belang van arbeidskansen voor iedereen benadrukt. En dat het belangrijk is om mensen uit de doelgroep Banenafspraak een baan te bieden in hun organisaties en zo volwaardig mogelijk mee te laten doen in het arbeidsproces. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen die onder de Participatiewet vallen en Wajongers met arbeidsvermogen.

Werkagenda

De overheids- en onderwijssectoren hebben ook afgesproken elk een werkagenda op te stellen met concrete acties om banen te realiseren, hun werkagenda’s met elkaar te delen en elkaar aan te spreken op inspanningen en realisatie. Jaarlijks actualiseren de sectoren hun werkagenda. De uitkomsten van de Monitor Banenafspraak worden meegenomen in de werkagenda. Daarnaast rapporteren zij over de inspanningen van de werkgevers in hun sector. Deze rapportage wordt naar de Tweede Kamer gestuurd om te informeren over de stand van zaken, ontwikkelingen, initiatieven, etc.

> Meer over de Banenafspraak