ga naar de hoofdinhoud

Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit per 1 januari 2024

Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben in het Klimaatakkoord maatregelen afgesproken om de CO2-emissies te verminderen. Daarbij hoort verduurzaming van mobiliteit. Het Besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit treedt naar verwachting op 1 januari 2024 in werking.

Een van de afgesproken maatregelen is een wettelijke norm voor ondernemingen met 100 of meer werknemers en publieke rechtspersonen (waaronder waterschappen). Hiermee moet de CO2-emissie door werkgebonden personenmobiliteit in 2030 worden teruggedrongen. Het doel is dat werkgevers en werknemers bewuste keuzes maken over verduurzaming van hun mobiliteit.

Besluit co2-reductie

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2024 moeten grote werkgevers bijhouden en jaarlijks rapporteren:

  • welk type vervoersmiddel zijn werknemers gebruiken (fiets, bromfiets, scooter, auto of het openbaar vervoer);
  • het brandstoftype (bij auto, bromfiets en scooter); en
  • het aantal voertuigkilometers.

De rapportage dient uiterlijk op 30 juni in het volgende jaar te worden aangeleverd aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Handreiking volgt in april

De Handreiking registratie persoonsgebonden mobiliteit (CO2-uitstoot), die uitlegt hoe het bijhouden en aanleveren van de gevraagde gegevens eruit ziet, wordt begin april verwacht. De invoering van de regeling is uitgesteld van 1 januari 2023 naar 1 januari 2024. Dit betekent dat werkgevers de eerste rapportage, die over 2024, moeten inleveren voor 1 juli 2025.

Kijk ook op co2reductiemobiliteit.nl