ga naar de hoofdinhoud

"De arbeidsmarkt is krap; werk aan 100% arbeidsgeschikte medewerkers!"

In haar column vraagt Floor van den Heuvel aandacht voor fysiek en mentaal fitte medewerkers.

De huidige krapte op de arbeidsmarkt speelt in vrijwel alle sectoren. De Taskforce Arbeidsmarktkrapte (AWVN, VNO-NCW, MKB-Nederland) wijst er in haar onlangs verschenen handreiking op dat er niet alleen sprake is van een kwantitatief, maar ook van een kwalitatief tekort aan arbeidskrachten. Het gaat niet alleen over de vele openstaande vacatures, maar ook over een tekort aan mensen met de juiste kennis en vaardigheden.

Wat de Taskforce niet expliciet benoemt, is een tekort aan fysiek en mentaal fitte medewerkers; 100% arbeidsgeschikte medewerkers dus. De preventie van gezondheidsklachten en ziekteverzuim zie ik dan ook als een van de oplossingsrichtingen voor de arbeidsmarktkrapte. En dan kom je al snel uit op gezonde arbeidsomstandigheden.

De Arbowet ten spijt, arbeidsomstandigheden worden nog wel eens uit het oog verloren. Met alle gevolgen van dien. Denk aan de ongewenste omgangsvormen bij het tv-programma ‘The Voice’. Of aan het fysiek te zware werk dat bagagepersoneel bij Luchthaven Schiphol jarenlang heeft uitgevoerd. Zomaar twee voorbeelden, die onlangs breed zijn uitgemeten in de media en waarbij medewerkers fysieke en mentale gezondheidsschade hebben oplopen.

Door ongezonde arbeidsomstandigheden is het risico groot dat medewerkers tijdens hun loopbaan sneuvelen of hun heil ergens anders zoeken. Dit verlies van medewerkers door onnodige arbeidsongeschiktheid en personeelsverloop is doodzonde. Sterker nog, dat kun je je als werkgever helemaal niet permitteren, zeker niet in deze tijden van personeelstekorten.

Daarom doe ik een oproep aan werkgevers om vooral ook aandacht te besteden aan een fysiek en mentaal gezonde werksituatie. Dat is eenvoudiger dan je denkt, door naleving van de Arbowet echt serieus te nemen. En dan bedoel ik niet vanuit een ‘moetje’ (de stok) door het afvinken van verplichtingen vanuit de Arbowet!

Zet als werkgever een cyclisch proces van verbetering in gang en zie de verplichtingen vanuit de Arbowet als een hulpmiddel. Daarmee maak je het zinvol en steeds leuker om hiermee bezig te zijn; en dat zal een positief effect hebben op de motivatie, inzetbaarheid en productiviteit van je medewerkers. En op je aantrekkelijkheid als werkgever in deze krappe arbeidsmarkt. Maak van die spreekwoordelijke stok een wortel!

Floor van den Heuvel, programmamanager Fit & Vitaal