ga naar de hoofdinhoud

De WENB en de Vwvw leren van elkaar

Vorige maand maakte Toine Poppelaars, bestuursvoorzitter van de Vwvw, nader kennis met Maarten Otto. Maarten Otto is de voorzitter van het bestuur van de WENB.

Aanleiding was de samenwerking tussen de beide verenigingen door de dienstverleningsovereenkomst van de Vwvw met het servicebureau van de WENB. Zij spraken over de eerste ervaringen met de ondersteuning en de gemeenschappelijke werkgeversthema’s van hun beider verenigingen.

Toine Poppelaars
Maarten Otto

Vakmanschap waarderen en belonen

Maarten Otto lichtte het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie toe. Dit landelijke plan van vijf technische branches moet het tekort aan technici oplossen, zodat we de maatschappelijke opgaven van woningbouw en energietransitie realiseren.

Toine Poppelaars gaf aan dat het tekort aan technici ook een toenemend probleem voor de waterschappen vormt. In dit kader werd besproken of het niet goed zou zijn eens kritisch te kijken naar de werking van het traditionele functiewaarderingssysteem in het waarderen en belonen van vakmanschap. Moet dat niet anders en hoger gewaardeerd worden?

Stagiairs en trainees aantrekken

Ook spraken zij over de kansen om stagiairs en trainees aan te trekken en te binden; juist in de vitale sectoren van de Vwvw en de WENB, die vanwege hun maatschappelijke rol aantrekkelijk zijn voor jongeren. Goede (hybride) opleidingen voor vaktechnische beroepen zijn daarbij van grote waarde, zoals blijkt uit de ervaringen van de netwerkbedrijven met hun bedrijfsscholen.

Goede en duurzame samenwerking

Maarten en Toine benadrukten beiden het belang van langer gezond en veilig doorwerken en de gevolgen – maar ook de kansen - van digitalisering (AI) voor werknemers. Goed werkgeverschap staat voor beide verenigingen centraal. Daarin zagen zij ook veel mogelijkheden voor synergie en kruisbestuiving tussen hun leden om zo van elkaar te leren. Beide voorzitters spraken het vertrouwen uit dat dit het begin is van een goede en duurzame samenwerking.