ga naar de hoofdinhoud

Meer impact maken op preventie en mentale gezondheid in 2023

Het meerjarenprogramma Fit & Vitaal ondersteunt werkgevers bij de preventie van ziekte(verzuim) en het bevorderen van de mentale gezondheid en vitaliteit van medewerkers.

Het levert daarmee een bijdrage aan het behoud van medewerkers en aan aantrekkelijk en modern werkgeverschap.

Over het programma Fit & Vitaal
Het programma Fit & Vitaal faciliteert een intersectoraal netwerk voor kennisuitwisseling, haalt goede voorbeelden op en deelt deze met andere werkgevers. Het adviseert en ondersteunt individuele werkgevers (financieel) bij initiatieven, ontwikkelt en test doelgroepgerichte pilots in organisaties, en biedt werk gerelateerde interventies aan. Focus ligt daarbij op een positieve verandering van houding, cultuur en gedrag van mensen in organisaties.

Bereik & waardering
Bedrijven vanuit diverse sectoren maken goed gebruik van de mogelijkheden die het programma biedt en waarderen dit aanbod. Denk hierbij aan de Verkiezing van het Vitaalste Vakbedrijf, de Verkiezing van de Slimste Handen van NL, de jaarlijkse verzuimmeting, advisering door de adviseurs gezond ondernemen van Zilveren Kruis, het budget Fit & Vitaal, de pilot VitaliteitsCrossOver, en het lerend netwerk Fit & Vitaal bestaande uit webinars, intervisiesessies en de contactgroep Fit & Vitaal. Werkgevers geven terug dat het programma een relevant intersectoraal netwerk biedt om van elkaar te leren over actuele thema’s. De mogelijkheden die het programma biedt, sluiten aan bij voor werkgevers relevante vraagstukken. Tot slot biedt het ze een goede basis én handvatten om in de eigen organisatie met het thema gezondheid en vitaliteit bezig te zijn.

Inzet in 2023
HR-professionals geven aan dat zij graag meer impact willen maken op het thema preventie, gezondheid en vitaliteit richting diverse doelgroepen binnen hun eigen organisatie. Het programma Fit & Vitaal zet hier in 2023 op in. Enerzijds door HR te ondersteunen en versterken in het bereiken en activeren van de diverse doelgroepen in organisaties. Anderzijds door te werken aan een meer integrale benadering van het thema door het te koppelen aan andere voor werkgevers relevante vraagstukken.

Ben je nieuwsgierig naar hoe het programma 2023 jou als professional kan ondersteunen en voor jouw organisatie kan werken? Neem dan contact op met Floor van den Heuvel, programmamanager Fit & Vitaal. Of meld je via haar aan voor de ‘contactgroep Fit & Vitaal’ waardoor je geregeld geïnformeerd wordt over pilots, goede voorbeelden, uitkomsten, bijeenkomsten, en geïnspireerd wordt met artikelen over het thema mentale gezondheid. Zie voor meer actuele informatie ook de WENB-website over het programma Fit & Vitaal, activiteitenkalender Fit & Vitaal en de rubriek mentaal vitaal.