ga naar de hoofdinhoud

Nieuw ontwerp van werk special Arbeidsmarkt

In gesprek met Petra van de Goorbergh, Chef Werk van de Argumentenfabriek

Op donderdag 20 oktober is het online event ‘Nieuw ontwerp van werk: Arbeidsmarkt’ op de agenda waar Petra van de Goorbergh, Chef Werk bij de Argumentenfabriek, ons meeneemt in de laatste ontwikkelingen.

Wat doe je bij de Argumentenfabriek?

“Al meer dan 20 jaar zet ik me in verschillende rollen in voor een goed werkende arbeidsmarkt waar iedereen gezond en duurzaam aan de slag kan en blijft. Ik hou van complexe vraagstukken helder maken en deze voorzien van praktische oplossingen. Bij de Argumentenfabriek werk ik aan projecten over de arbeidsmarkt, personeel(skrapte), duurzame inzetbaarheid, personeelsbeleid, arbeidsomstandigheden en leven lang ontwikkelen. Voorbeelden zijn de denktank Platform Toekomst van Arbeid, een advies voor een betere arbeidsmarktinfrastructuur, denktank Mentale Vooruitgang en het ontwikkelen van een handleiding voor mensen om te kunnen switchen van dagbesteding naar betaald werk.”

Wat gaan we tijdens het online event doen?

“We gaan kijken naar wat er op dit moment gebeurt om tot een nieuwe inrichting van de arbeidsmarkt te komen. Wat waren de adviezen en welke plannen zijn er om dit verder in te vullen? In meerdere publicaties hebben diverse partijen de afgelopen jaren voorstellen gedaan voor herinrichting van de arbeidsmarkt. Het rapport van de commissie Borstlap ‘In wat voor land willen wij werken’ en het SER MLT-advies zijn uitgangspunt voor het coalitieakkoord van dit kabinet. In de hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt van Karien van Gennip, minister van SZW, is een deel van deze  adviezen verder uitgewerkt. Tijdens Prinsjesdag is daar weer een stap in gezet. Al deze stappen geven een beeld waar we naar toe gaan.

In de actualiteitenbijeenkomst Prinsjesdag is al ingegaan op de arbeidsrechtelijke aspecten daarvan. Tijdens de sessie van 20 oktober gaan we kijken naar 3 thema’s:

  • Altijd uitzicht op nieuw werk (hoe zorgen we voor een leven lang ontwikkelen?)
  • Arbeidsmarktinfrastructuur (hoe vinden werkzoekenden, werknemers en werkgevers hun weg op de arbeidsmarkt?)
  • Meedoen is de basis van de arbeidsmarkt (hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen?)

Ik licht toe wat de ontwikkelingen zijn en hoe deze door het ministerie van SZW worden uitgewerkt. Wat men verwacht van werkgevers en werknemers en welke voorbeelden en initiatieven er al zijn.

Maar ook binnen de WENB en de O&O fondsen gebeurt er veel. Daar zal Marinika Knoef, programmamanager Arbeidsmarkt bij de WENB ons in meenemen.”

Wat gebeurt er op dit vlak binnen de WENB en de O&O fondsen?

Er zijn veel voorbeelden en initiatieven op het gebied van arbeidsmarkt. De arbeidsmarktkrapte vraagt om actie. Vanuit de verschillende sectoren zijn er programma’s opgestart. ‘Maak werk van een schonere wereld’ en het ‘Aanvalsplan techniek’ zijn slechts twee voorbeelden van hoe gericht wordt ingezet op instroom in onze sectoren. Tijdens de sessie zal Marinika een overzicht geven van de programma’s die landelijk lopen en die we vanuit de diverse O&O fondsen doen.