ga naar de hoofdinhoud

Onderhandelingsresultaat bereikt voor de cao waterschappen

De Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw) en vakbonden FNV en CNV Overheid hebben op 24 november 2022 een onderhandelingsresultaat voor de cao 2023 bereikt. Dit resultaat wordt met positief advies voorgelegd aan de achterbannen.

De Vwvw is sinds 1 januari 2019 de werkgeversvereniging van de 21 waterschappen en 15 aan de waterschappen gelieerde organisaties met in totaal 14.000 werknemers. Deze cao is de derde cao die de Vwvw met de vakbonden afsluit en heeft een looptijd van 1 jaar: van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Onderhandelingsresultaat

Werkgevers en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor de werknemers die werken in de sector waterschappen. Werknemers krijgen in 2023 gemiddeld 8% loonstijging. Werknemers in de lagere salarisschalen gaan er extra in loon op vooruit. Alle werknemers ontvangen in december een uitkering van 1.000 euro bruto.

Werkgeversvereniging Vwvw en vakbonden FNV en CNV Overheid zijn erin geslaagd voor afloop van de huidige cao op 31 december 2022 een onderhandelingsresultaat te bereiken. Als de leden van de Vwvw en de leden van de vakbonden instemmen, gaat de nieuwe cao in op 1 januari 2023 met een looptijd van één jaar.

Onderhandelaar namens werkgeversvereniging Vwvw, Erik de Ridder: “Het was voor ons heel belangrijk om tempo te maken met een nieuwe cao. We leven immers in een hele stressvolle tijd met ongekend hoge inflatie en energietarieven. Wij willen graag onze werknemers zo snel mogelijk zekerheid over hun inkomen in 2023 geven. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we daar als cao-partijen in geslaagd zijn.”

Per 1 januari 2023 ontvangen werknemers een nominale loonsverhoging van 125 euro bruto bij een voltijdsdienstverband. Daarbovenop worden de lonen per 1 januari 2023 verhoogd met 2,5%. Per 1 juli 2023 worden de lonen nogmaals verhoogd met 2,5%.

Voor een gemiddelde medewerker betekenen deze loonsverhogingen bij elkaar een inkomensverbetering van ruim 8%. Door de nominale loonsverhoging per 1 januari 2023 krijgen medewerkers in de lagere salarisschalen er tot wel 10% extra loon bij. Met de salarisbetaling in december 2022 ontvangen alle medewerkers, ongeacht de omvang van hun dienstverband, een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto.

Onderhandelaar namens de vakbond FNV, Yoram Bovenkerk: “Bij het bepalen van de loonsverhoging is ook goed gekeken naar wat de sectoren om ons heen doen. Ook om een goede positie op de arbeidsmarkt te behouden. Het is ook heel mooi dat werknemers in de lagere salarisschalen er extra op vooruit gaan. Zij worden immers ook het hardst getroffen door de inflatie en de stijgende energieprijzen.”

Behalve het loon zijn de werkgevers en vakbonden ook overeengekomen om tijdens de eerste negen weken van het wettelijke ouderschapsverlof de uitkering die medewerkers krijgen van het UWV, aan te vullen tot 100% van hun salaris.

Daarnaast hebben cao-partijen besloten om studie te verrichten naar het vergroten van de diversiteit en inclusie in de sector en het ‘vergroenen’ van de cao.

Onderhandelaar namens de vakbond CNV Overheid, Arno van Voorden: “Als sector waterschappen willen wij aansluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Doorbetaling van het salaris bij het opnemen van ouderschapsverlof is voor met name jonge medewerkers van belang. Het vergroten van de diversiteit en inclusie in onze organisaties en de vergroening van de manier waarop wij werken en leven zijn ook belangrijke thema’s voor ons en voor onze werknemers. Wij gaan daarom als cao-partijen onderzoeken hoe we door middel van de cao aan de ontwikkeling van deze thema’s kunnen bijdragen.”