Stem nu: verkiezingen verantwoordingsorgaan ABP

Het verantwoordingsorgaan (VO) adviseert het bestuur van ABP vooraf over beleid. En beoordeelt jaarlijks achteraf of het bestuur goed gehandeld heeft. De 48 leden van het verantwoordingsorgaan vertegenwoordigen alle 2,9 miljoen werknemers, werkgevers en gepensioneerden van ABP.

Op 30 juni 2022 eindigt na 4 jaar de zittingstermijn van alle leden van het verantwoordingsorgaan. Daarom organiseert ABP verkiezingen. Deelnemers en gepensioneerden bij ABP mogen tot en met 24 april hun stem uitbrengen op een kandidaat. Op 9 mei wordt bekend gemaakt wie er verkozen zijn. In 2022 gaat het om:

  • 19 leden namens de (actieve) deelnemers 
  • 13 leden namens de gepensioneerden
  • 16 leden namens de werkgevers

In deze video wordt uitgelegd wat het VO doet, en waarom er verkiezingen voor zijn. 

Op wie kun je stemmen? 

Iedere kandidaat staat op een kandidatenlijst. Als ABP-deelnemer mag je zelf kiezen op welke kandidatenlijst en welke kandidaat op die lijst je stemt. De standpunten van de verschillende kandidatenlijsten worden over 3 belangrijke onderwerpen met elkaar vergelijken.

> standpunten van de kandidatenlijsten

De kandidaten stellen zich kort voor. Wie zijn ze en wat doen ze? Wat willen ze voor de deelnemers betekenen in het verantwoordingsorgaan?

> de kandidaten

Hoe kun je stemmen? 

Kort vóór 4 april heeft ABP een brief of e-mail gestuurd met daarin een unieke stemcode. Klik op 'stem nu' via de link hieronder en log in met deze unieke stemcode en je geboortedatum. Bekijk daarna de kandidaten in de stemomgeving en breng je stem uit.

> ik wil stemmen

Vragen?

Stemcode kwijt, of een andere vraag over stemmen?

> ga naar de pagina 'vraag en antwoord' van ABP

Verkiezingen verantwoordingsorgaan ABP