ga naar de hoofdinhoud

Veel vakmensen nodig voor duurzaam energiesysteem

Voor het behalen van de Klimaatdoelstelling zijn veel extra vakkrachten nodig. Waar het UWV eerder inging op de klimaatbanen binnen de gebouwde omgeving, staat nu het energiesysteem centraal.

In januari verscheen de factsheet ”Klimaatbanen in de gebouwde omgeving”. In het verlengde daarvan brengt het UWV nu de factsheet “Klimaatbanen in het energiesysteem” uit.

Deze verdiepende publicatie gaat over klimaatbanen in het Energiesysteem (voorheen Elektriciteit genoemd). De nieuwe benaming ‘Energiesysteem’ sluit beter aan bij de klimaatopgave die immers grote aanpassingen in het energiesysteem vergt: van opwek, gebruik en transport tot en met opslag van energie. De publicatie laat concreet zien om welke werkzaamheden en beroepen het gaat voor het uitvoeren van klimaatmaatregelen die verbonden zijn aan de klimaattafel Energiesysteem.

Ook is gekeken naar welke kennis en competenties daarvoor nodig zijn. Hiermee kunnen branches duidelijker aangeven welke mensen ze nodig hebben en wat zij globaal moeten kennen en kunnen. Dat biedt een basis in de gesprekken over arbeidsmarktbeleid en gerichte aanknopingspunten om opleidingstrajecten of leerwerkarrangementen te ontwikkelen voor zij-instromers. Bovendien geeft het handvatten voor de advisering aan mensen die de overstap willen maken naar een klimaatberoep.

Vanuit de WENB en O&O fondsen voor de energiesector zijn wij dagelijks bezig om te zorgen dat deze extra vakkrachten er ook komen. Wil je wat meer van onze projecten weten of heb je zelf goede ideeën om op te pakken? neem dan contact op met programmamanager Arbeidsmarkt van de WENB Marinika Knoef via 06 -1334 3154.