ga naar de hoofdinhoud

Waar vinden we de ‘Freek Vonk’ van het water?

Joyce van de Wijgert, HR business partner bij Waterschap de Dommel: aantrekkingskracht ontstaat niet vanzelf. Maak er serieus werk van en doe het vooral samen!

In gesprek met Joyce van de Wijgert de Dommel

Leden maken de vereniging en dus zoeken we ze graag op. Dit keer spreken we Vwvw-lid Joyce (38), trekker van mobiliteit, werving en selectie en inclusie bij De Dommel. Kortom, alle aspecten van instroom en doorstroom.

“Mobiliteit is ontzettend belangrijk. Mensen in beweging krijgen en ontwikkelen om zo de organisatie verder te ontwikkelen. Ik beleef veel plezier aan het uitwerken van creatieve en innovatie ideeën en die ook echt laten werken. Altijd vanuit nut en noodzaak, het hogere doel: een nog slagvaardiger, slimmer en aantrekkelijker waterschap.”

De kracht van informatie
De drie kinderen van Joyce (10, 8 en 5) herinneren haar er elke dag aan wat de kracht van (online) informatie is. En, niet te vergeten, de daarbij gebruikte algoritmes en data. Vooral op social media. We kunnen er van alles van vinden, maar we mogen niet onderschatten hoe bepalend die informatie inmiddels is geworden zegt Joyce.

 “Als we echt invloed willen uitoefenen op het beeld dat bestaat van onze organisaties, in ons geval de waterschappen, zullen we er iets mee móeten. Krapte op de arbeidsmarkt en de oplossing daarvoor, begint met het vergroten van de bekendheid van ons werk.

We willen veel meer opvallen, mensen naar ons toehalen en ze binden. We doen ongelofelijk belangrijk en interessant werk, maar dat goed overbrengen is een ander verhaal. De vacature die ik dan ook graag zo snel mogelijk zou willen invullen is die van influencer voor de waterwereld, een ‘Freek Vonk’ van de waterschappen. Ken je zo iemand? Laat die mij direct bellen!”

Weg met het ‘grenzen-denken’
Joyce vertelt dat ze nog veel werk te verzetten hebben als het gaat om inclusie. De sector biedt veel en elk waterschap op zich is uniek qua manier van werken en organisatiecultuur. Iedereen die dat wil, zou dus ergens binnen onze sector moeten kunnen passen. Het ‘grenzen-denken’ zit echter nog wel eens in de weg. Joyce: “Eenkennigheid kunnen we ons niet meer permitteren.”

Successen delen? Ja graag!
Dat de waterschappen met elkaar verbonden zijn via de Vereniging werken voor waterschappen is waardevol.

Joyce: “We kunnen als waterschappen veel meer samen optrekken om onze posities in de toekomst veilig te stellen. We moeten naar voren stappen en onszelf zichtbaar maken en openstaan voor nieuwe dingen. Ik zie kansen om succesverhalen te delen, want die zijn er! Laten we elkaar vooral blijven opzoeken.

Bij Defensie zouden ze zeggen: één team, één taak. Met de grote opgaven die wij als waterschappen hebben, in tijden van onder andere klimaatverandering, voel ik dat ook zo.

Zijn er manieren van werken of HR-projecten waarop jij trots bent binnen jouw organisatie? Ik spreek je er graag over. Dan vertel ik jou over de succesvolle banenmarkt van ons #teamDommel en over de andere creatieve dingen die we doen om mensen enthousiast te maken en houden voor ons mooie waterschap.”  

Meer over Joyce