ga naar de hoofdinhoud

Waardering aantrekkelijk werkgeverschap stijgt

De waardering van aantrekkelijk werkgeverschap door medewerkers in de sector waterschappen is de afgelopen twee jaar toegenomen. Medewerkers voelen zich tevredener over hun organisatie alsmede over de waardering die zij van hieruit ontvangen. Dit blijkt uit het gepubliceerde sectoraal medewerkersonderzoek 2023 van A&O fonds Waterschappen.

Respons 72 procent
Van de 35 organisaties in de sector namen 27 organisaties deel aan deze editie van het onderzoek. Alle 14.088 medewerkers binnen deze 27 organisaties, 93 procent van alle medewerkers in de sector, ontvingen in het najaar van 2023 een uitnodiging voor het invullen van de online vragenlijst. Uiteindelijk vulden 10.145 medewerkers de vragenlijst in, een respons van 72 procent.

Ambassadeurs van organisatie
In vergelijking met het onderzoek in 2021 geven medewerkers aan ook een betere balans te ervaren tussen werk en privé. Daarnaast is de tevredenheid over de inhoud van het werk fors gestegen en worden meer ontwikkelactiviteiten ondernomen. Tot slot zien we het aantal medewerkers dat op basis van de employer Net Promotor Score als ambassadeur van hun organisatie kan worden geclassificeerd, is toegenomen. De sector scoort op dit punt aanzienlijk hoger dan de benchmark Overheid.

Sociale veiligheid en inclusiviteit
De sector waterschappen laat in het onderzoek een relatief hoge positieve gemiddelde score zien op sociale veiligheid. Hierin is een stijgende trend waarneembaar. Vrouwen scoren in de sector gemiddeld lager op sociale veiligheid dan hun mannelijke collega’s.

Inclusiviteit vormde in deze editie van het onderzoek een nieuw thema. Op het gebied van persoonlijk ervaren inclusie laat de sector een positieve gemiddelde score zien in lijn met de benchmark Overheid. Voor zowel inclusief werkklimaat als inclusief leiderschap zien we lagere scores, waarbij inclusief leiderschap lager wordt beoordeeld dan de benchmark Overheid. Ook voor inclusief werkklimaat is de score van vrouwen lager dan van mannen.

Aandachtspunten
De afgelopen twee jaar is de ervaren werkdruk van medewerkers iets verbeterd. Bijna eenderde van de medewerkers geeft echter nog steeds aan een ‘te hoge’ of ‘veel te hoge’ werkdruk te ervaren. Dit kan negatieve effecten hebben op de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers en verdient dan ook aandacht.

Net als in voorgaande jaren laat het onderzoek verder een relatief lage score zien op de aanwezigheid van een duidelijke toekomstvisie van de organisatie. Ook toont het onderzoek dat de visie medewerkers niet inspireert. Deze bevinding is in lijn met het bredere beeld binnen de overheid.

Arbeidsmarktprofilering
De positieve resultaten van het huidige medewerkersonderzoek bieden een goede uitgangspositie voor de arbeidsmarktprofilering van de sector. Aantrekkelijk werkgeverschap vormt immers een belangrijke voorwaarde voor zowel het werven, binden als boeien van nieuwe (jonge) medewerkers. De door medewerkers aangegeven pluspunten van het werken voor waterschappen, zoals maatschappelijke relevantie, inhoud werk en de balans tussen werk en privé, vormen daarnaast voor veel (jonge) medewerkers momenteel gewenste arbeidsvoorwaarden.

Het onderzoek biedt daarnaast zowel individuele organisaties, sectororganisaties als cao-partijen handvatten en inspiratie voor het verder werken aan aantrekkelijk werkgeverschap in de sector waterschappen.

Lees het sectoraal medewerkersonderzoek 2023.

sectoraal medewerkersonderzoek