ga naar de hoofdinhoud

Terugkoppeling: ledenvergadering Vwvw juni

Op 22 juni heeft de ledenvergadering vergaderd over de volgende zaken.

De ledenvergadering heeft kennis genomen van de stand van zaken Wet toekomst pensioenen (Wtp) en de ABP-pensioenregeling en is geïnformeerd over het wetgevingstraject ‘Genderdiversiteit in de top van de (semi)publieke sector’.

> Lees de stand van zaken Wtp in het terugkoppeling van het bestuur van juni

Jaarstukken Vwvw 2022

Op voorstel van het bestuur heeft de ledenvergadering het jaarverslag en de jaarrekening 2022 goedgekeurd en vastgesteld.

> Bekijk de jaarstukken 2022

Verkenning sectoraal actieplan arbeidsmarktprofilering

Op voorstel van het bestuur heeft de ledenvergadering ingestemd met het opstellen van een actieplan en het positieve resultaat op de jaarrekening 2022 hiervoor te bestemmen.

> Bekijk de voorwaarden voor het actieplan in het verslag van het bestuur

Benchmark beloningsvergelijking

De ledenvergadering heeft kennis genomen van een presentatie van werkgeversvereniging AWVN over een door AWVN uitgevoerde benchmark waarin de eindsalarissen van de cao Werken voor waterschappen zijn vergeleken met verschillende sectoren.

  • De BV Nederland (de BV NL is opgebouwd uit meer dan 300 bedrijven/bedrijfstakken exclusief overheid)

De positie van de eindsalarissen (gecorrigeerd voor arbeidsduur) liggen voor de cao Werken voor waterschappen tot en met schaal 12 op een hoger niveau dan de algemene markt. Na schaal 12 zwakt de marktpositie af ten opzichte van de algemene markt.

  • De overheidscao’s van Rijk, provincies en gemeenten

De eindsalarissen in de gemeentelijke cao zijn vooral tot schaal 12 iets bovenliggend, terwijl daarna de cao’s van de sectoren waterschappen en provincies de boventoon voeren. Over het algeheel blijft de cao Werken voor waterschappen aan de bovenkant meelopen. Het speelveld van technisch personeel (grofweg schaal 5 t/m 7 à 8) is weinig onderscheidend van de andere cao’s.

  • De cao Waterbedrijven

De waterbedrijven kennen vanaf schaal 7 een progressiever verloop van hun loonlijn. Anders gezegd: werknemers met een functieniveau vanaf schaal 7 hebben een groter perspectief naar hun eindsalaris bij normaal/goed functioneren. Het speelveld van technisch personeel (grofweg schaal 5 t/m 7 à 8) is weinig onderscheidend van de andere cao’s.

Cao ontwikkelingen

De ledenvergadering is geïnformeerd over de nieuwe onafhankelijk voorzitter van de cao-tafel. En over een eerste aanzet voor de cao-gesprekken over een nieuwe cao vanaf 1 januari 2024. Er is onder andere gesproken over:

  • de uitdrukkelijke wens van werkgevers om meerjarige afspraken te maken;
  • duurzame inzetbaarheid met als uitgangspunt maatwerk (in plaats van generieke afspraken);
  • het uitvoeren van een verkenning naar het vrij opneembaar maken van “feestdagen” zoals vastgelegd in de cao (het gaat niet om extra vrije dagen); en
  • het starten van een paritaire werkgroep om “(ver)groen(d)e arbeidsvoorwaarden” uit te werken.

De huidige cao loopt 31 december 2023 af. Vanaf eind september starten de gesprekken over een nieuwe cao vanaf 1 januari 2024.