ga naar de hoofdinhoud

Terugkoppeling: vergadering Vwvw bestuur juni

Op 15 juni heeft het bestuur van de Vwvw vergaderd over de volgende zaken.

HR-monitor 2022

Bart de Zwart (A&O fonds Waterschappen) gaf een presentatie over de resultaten van de HR-monitor 2022. A&O fonds Waterschappen voert periodiek de HR-monitor uit in de sector waterschappen. Doel van de monitor is het verkrijgen van kengetallen over diverse HR-thema’s binnen de sector. Voor de HR-monitor 2022 is door 34 van de 35 leden van de Vwvw data aangeleverd.

> Naar de HR-monitor 2022

factsheet hr monitor 2022

Nieuwe onafhankelijk voorzitter cao-overleg

Het bestuur is geïnformeerd over de opvolger van Hans Borstlap, die recent afscheid nam als onafhankelijk voorzitter van het cao-overleg. Na gesprekken met 2 kandidaten hebben sociale partners gekozen voor Arjan Vliegenthart. Arjan Vliegenthart is een bestuurder en politicus namens de Socialistische Partij. Sinds 1 november 2018 is hij directeur-bestuurder van het Nibud. Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën.  Van 2014 tot 2018 was hij wethouder van Amsterdam. Van 2007 tot 2014 was hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Wij wensen Arjan Vliegenhart veel succes en zijn blij dat hij deze rol op zich wil nemen!

> Meer over Arjan Vliegenthart op de site van Nibud

Jaarstukken 2022

Het bestuur heeft ingestemd met het Jaarverslag en de Jaarrekening 2022 en besloten deze voor te leggen aan de ledenvergadering.

> Bekijk de jaarstukken 2022

> Bekijk het besluit van de ledenvergadering over de jaarstukken

Wet toekomst pensioenen (Wtp) en de ABP-pensioenregeling

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De wet gaat daarmee op 1 juli 2023 in. Op die datum start een overgangsfase van enkele jaren waarin eerst werkgevers en werknemers afspraken gaan maken met elkaar over het aanpassen van hun pensioenregeling. Vervolgens voeren de pensioenuitvoerders deze afspraken  uit. Het bestuur is hierover geïnformeerd.

Ook is het bestuur geïnformeerd over uitstel van de deadline voor de Pensioenkamer om op 6 juli 2023 tot een onderhandelaarsakkoord te komen over de ABP-pensioenregeling. De datum voor de overgang naar de nieuwe ABP-pensioenregeling blijft voorlopig 1 januari 2026. Dit betekent dat er voor de zomer geen besluit zal worden gevraagd/genomen over de ABP-pensioenregeling 2026.

Kijk voor meer informatie op onsnieuwepensioen.nl en abp.nl/over-abp/het-vernieuwde-pensioenstelsel.

Verkenning sectoraal actieplan arbeidsmarktprofilering

Het aantal medewerkers binnen de 35 organisaties in de sector waterschappen neemt al jaren toe. Dit als gevolg van een toename in de omvang van het werk aan bestaande taken en het ontstaan van nieuwe taken. Tussen 2020 en 2022 steeg het aantal medewerkers in de sector met 5,2 procent tot 14.457.

 

Een belemmerende factor bij de werving van nieuwe medewerkers, is de relatieve onbekendheid bij personen op de arbeidsmarkt met het werk en de functies binnen de sector waterschappen. Dit blijkt uit het onlangs uitgevoerde imago-onderzoek van de sector.

 

De verkenning voor een sectoraal actieplan arbeidsmarktplanprofilering richt zich op de arbeidsmarktprofilering van de sector waterschappen. Hieronder vallen zowel de 21 waterschappen als de 14 gelieerde organisaties die eveneens lid zijn van de Vereniging werken voor waterschappen (onder andere waterlaboratoria, belastingkantoren en sectororganisaties).

 

Het bestuur heeft ingestemd met de voorwaarden voor het actieplan en besloten dit voor te leggen aan de ledenvergadering.

 

De voorwaarden voor het actieplan

Factoren bij aantrekken nieuwe medewerkers

Op de arbeidsmarkt spelen verschillende factoren een rol bij het aantrekken van nieuwe medewerkers.

  • Goed en aantrekkelijk werkgeverschap
  • Bekendheid met de organisatie
  • Imago van de organisatie

Bouwstenen voor arbeidsmarktprofilering

Arbeidsmarktprofilering kan op verschillende manieren vorm krijgen. We onderscheiden grofweg3 bouwstenen voor arbeidsmarktprofilering.

  • Educatie en voorlichting
  • Opleiden
  • Arbeidsmarktcommunicatie

Om te komen tot een sectoraal actieplan en een succesvolle uitvoering daarvan, is een aantal randvoorwaarden van belang:

  • Het actieplan dient zich te richten op alle 35 organisaties in de sector, zowel de waterschappen als de gelieerde organisaties die lid zijn van de Vereniging werken voor waterschappen.
  • Voor het actieplan dient een breed draagvlak te bestaan bij de 35 werkgevers in de sector, alsmede de diverse sectororganisaties waar dit als thema (deels) is belegd: Unie van Waterschappen, Vereniging werken voor waterschappen, A&O fonds Waterschappen. Een breed draagvlak voor en directe betrokkenheid van deze partijen bij het actieplan is een belangrijke voorwaarde voor het succes ervan.
  • De uitvoering van het actieplan vraagt om een structurele samenwerking tussen de drie sectororganisaties.
  • Sectoraal dient budget te worden vrijgemaakt voor het financieren van het opstellen en structureel uitvoeren van het actieplan.

> Bekijk het besluit van de ledenvergadering over de voorwaarden voor het actieplan