ga naar de hoofdinhoud

Wat verandert er per 1 juli?

Op 1 juli wordt er veel nieuwe wet- en regelgeving van kracht. Ook in het arbeidsrecht. Het minimumloon gaat omhoog en de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) wordt gewijzigd. Daarnaast vindt er nog een verandering plaats als gevolg van de afspraken uit de cao Werken voor waterschappen; het IKB stijgt met 0,5 procentpunt.

Minimumloon per 1 juli omhoog

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wettelijk minimumloon per 1 juli 2021 bekendgemaakt; deze zal iets stijgen (0,96 procent). Het bruto wettelijk minimumloon bedraagt vanaf deze datum voor een volledige werkweek en een leeftijd van 21 jaar:

  • € 1.701 ,- per maand;
  • € 392,55 per week;
  • € 78,51 per dag.

Zie voor alle leeftijden en uurlonen de tabel op de website van de Rijksoverheid.

De salaristabellen van de cao Werken voor waterschappen zijn te vinden op vwvw.nl/salarisschalen

Startdatum vaste arbeidsomvang oproepkrachten

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) verandert per 1 juli 2021. Op grond van de Wab ben je als werkgever verplicht om oproepkrachten die 12 maanden op oproepbasis hebben gewerkt, een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. De oproepkracht heeft een maand de tijd om het aanbod te accepteren.

 

De wet vermeldde niet wanneer de vaste arbeidsomvang moest starten. De wetswijziging per 1 juli maakt duidelijk wanneer deze uiterlijk moet ingaan. Dat is namelijk op de eerste dag nadat 2 maanden zijn verstreken na de twaalfmaandsperiode waarover de gemiddelde arbeidsduur is berekend. Het voorstel voor een vaste arbeidsomvang moet je elk jaar doen, dus ook aan een oproepkracht die een jaar daarvoor het aanbod heeft afgewezen.

Individueel Keuze Budget (IKB) stijgt met 0,5 procentpunt

De cao Werken voor waterschappen 2021 bepaalt dat het IKB-percentage op 1 juli met 0,5 procentpunt stijgt. Op 1 januari 2021 steeg het IKB ook al met 0,5%. 

Bekijk hier alle afspraken uit de cao Werken voor waterschappen 2021