ga naar de hoofdinhoud

Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel

Deze week is een door het kabinet aangestelde commissie van start gegaan die gaat adviseren over een toekomstbestendig stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

De commissie is gevraagd om te kijken naar een stelsel dat uitvoerbaar, betaalbaar en uitlegbaar is en om met meerdere oplossingsrichtingen te komen voor de knelpunten die in het huidige stelsel bestaan.

Het gaat daarbij enerzijds om de huidige mismatch op het gebied van sociaal medisch beoordelen (er zijn grote en toenemende achterstanden bij de UWV-keuringsartsen voor de WIA-beoordelingen).
En anderzijds om de ambities van het kabinet om de ‘hardheden’ (hardvochtigheden) in de WIA weg te nemen, het introduceren van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en het verlichten van de plichten voor met name kleine werkgevers.

De onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) is aangesteld door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en heeft als doel haar advies op te leveren in het eerste kwartaal van 2024.

Oplossingen voor langere termijn en overige tijdelijke maatregelen

Eerder dit jaar, in een brief van 26 augustus 2022, heeft de minister de instelling van deze commissie aangekondigd als een oplossing voor de langere termijn.
Voor de korte en middellange termijn zijn een aantal tijdelijke maatregelen genomen om de achterstanden bij het UWV tegen te gaan.

Zo is het UWV op 1 oktober 2022 begonnen met een vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers. Dit houdt in dat deze groep na twee jaar ziek zijn, alleen nog beoordeeld worden door een arbeidsdeskundige en niet meer door een verzekeringsarts. Deze maatregel geldt tot eind 2023.

Een beleidsoptie voor de middellange termijn die wordt uitgewerkt is om na 5 jaar in een situatie van volledige arbeidsongeschiktheid (categorie ‘WGA 80-100’) geen verzekeringsarts meer in te schakelen en volledige arbeidsongeschiktheid aan te nemen.