ga naar de hoofdinhoud

"Het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen"

Wat betekent dit voor werkgevers en medewerkers en hoe ziet het veranderingstraject eruit?

Aan het woord zijn Mark Bremen en Cyril Savelkoul, beiden werkzaam bij pensioenuitvoerder APG en van daaruit 'dedicated' actief voor ABP. Mark en Cyril zijn de externe deskundigen die de werkgroep pensioen van de WENB ondersteunen. Deze werkgroep volgt alle ontwikkelingen op het gebied van pensioen en de pensioenregeling van ABP.

Wat gaat er allemaal veranderen?

"Het Nederlandse pensioenstelsel gaat veranderen. Aan de andere kant blijven veel regels hetzelfde: we blijven samen pensioen opbouwen en risico’s delen. Als een medewerker met pensioen gaat, blijft hij zijn leven lang een pensioenuitkering ontvangen. Nu wordt er nog een vaste pensioenuitkering beloofd. Die mag jaarlijks verhoogd worden als de financiële resultaten van het pensioenfonds goed genoeg zijn. Dit lukt vaak niet. Straks, in het vernieuwde pensioenstelsel, wordt een vaste pensioenpremie beloofd. De pensioenuitkering hangt dan af van de beleggingsresultaten. Nog een belangrijk verschil is dat het pensioen persoonlijker wordt. Deelnemers kunnen straks zien hoe hun persoonlijke pensioenvermogens eruit zien."

Wie beslist er over de inhoud van de nieuwe regeling?

"De vakbonden en de in de Pensioenkamer vertegenwoordigde werkgeversorganisaties kiezen de pensioenregeling die het beste bij de deelnemers past en maken hierover afspraken. In veel gevallen is de voorlopige keuze al gemaakt. Deze keuze is een werkhypothese. Als duidelijk is hoe de wet er uiteindelijk uitziet maken zij hun definitieve keuze. De vakbonden en de werkgeversvertegenwoordigers in de Pensioenkamer kunnen kiezen tussen 2 soorten pensioencontracten: het solidaire contract en het flexibele contract. Het solidaire contract lijkt het meest op het pensioen zoals we dit kennen: samen pensioen opbouwen en beleggen. Het flexibele contract biedt meer keuzemogelijkheden. ABP heeft vooralsnog gekozen voor het solidaire contract. De sociale partners gaan dus over de inhoud van de regeling en het pensioenfondsbestuur is verantwoordelijk voor de financiële opzet, de communicatie en de uitvoering van de nieuwe regeling. Het is de verantwoordelijkheid van het pensioenfondsbestuur om te beoordelen of de belangen van alle deelnemers en gepensioneerden evenwichtig worden behartigd. Ook kijken zij naar de uitvoerbaarheid van het plan."

Kunnen de individuele werkgevers of medewerkers nog zelf keuzes maken in de nieuwe pensioenregeling?

"Nee, de keuze voor de pensioenregeling wordt gemaakt door de sociale partners in de Pensioenkamer."

Gaan deelnemers er straks op vooruit in het nieuwe stelsel?

"Die vraag is lastig te beantwoorden. Allereerst hangt het erg af van de persoonlijke situatie en de uiteindelijke pensioenregeling die de sociale partners zijn overeengekomen. Veel regels worden nu verder uitgewerkt. Hoewel er nog veel onzekerheden zijn en iedere situatie dus uniek is, verwachten experts dat de gemiddelde Nederlander er in het nieuwe stelsel iets op vooruit gaat."

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor de werkgever?

"De premie wordt stabieler en voorspelbaarder. ABP kent net als de meeste huidige pensioenregelingen een uitkeringsregeling: de hoogte van de pensioenuitkering is het uitgangspunt en de premie wordt hieraan aangepast. De nieuwe pensioencontracten zijn premieregelingen: de premie is het uitgangspunt. De hoogte van het pensioen hangt af van de beleggingsresultaten. Kortom, het huidige stelsel is in veel gevallen een DB-regeling (Defined Benefit) en straks zijn alle regelingen DC-regelingen (Defined Contribution)."

Hoe ziet het tijdpad voor de totstandkoming van de nieuwe regeling eruit?

"In 2027 moeten alle pensioenfondsen overgaan op het nieuwe pensioenstelsel. Daar is het volgende tijdpad voor opgesteld:

  • Medio 2022: het wetsvoorstel voor het nieuwe pensioenstelsel wordt behandeld in de Tweede Kamer;
  • 1 januari 2023: de beoogde ingangsdatum voor de nieuwe wetgeving. Op dat moment is er ook duidelijkheid over de financiële spelregels voor de                  overgangsperiode;
  • Voorjaar 2024: sociale partners beslissen in de Pensioenkamer over wat er met de huidige pensioenrechten moet gebeuren. Gaan die wel of niet mee in        het nieuwe stelsel?;
  • 1 januari 2025: sociale partners maken in de Pensioenkamer de definitieve keuze tussen de 2 soorten pensioencontracten die er zijn en werken op basis daarvan de nieuwe pensioenregeling verder uit;
  • Begin 2026: de meeste pensioenfondsen gaan over op het nieuwe stelsel;
  • Uiterlijk 1 januari 2027: het nieuwe pensioenstelsel gaat in, alle fondsen stappen over op het nieuwe stelsel."

Wanneer en hoe worden werkgevers en medewerkers geïnformeerd?

"ABP zal werkgevers en deelnemers actief meenemen in de communicatie over het tot stand komen van de nieuwe pensioenregeling. Uitgangspunt is wel dat we pas gaan communiceren op het moment dat duidelijk is hoe de wet en regelgeving er uiteindelijk gaat uitzien.

Werkgevers kunnen ook Informatie over het vernieuwde pensioenstelsel vinden op onder meer op de website ABP. Speciaal voor werkgevers is er de website werkenaanonspensioen.nl."

Moeten de werkgevers in dit traject zelf nog actie ondernemen richting ABP of hun medewerkers?

"Nee de werkgever hoeft niet zelf actie te ondernemen richting ABP. Wel willen we graag samen met hun hulp de medewerkers zo goed mogelijk informeren. Uitgangspunt is wel dat we pas gaan communiceren richting de medewerkers op het moment dat duidelijk is hoe de wet- en regelgeving er uiteindelijk gaat uitzien en wat dit gaat betekenen voor de pensioenregeling."