ga naar de hoofdinhoud

Inclusie op de werkvloer; bijzaak of noodzaak?

Gangmaker bij 'De Normaalste Zaak', Steven Hubeek, over het belang van inclusie op de werkvloer.

Wat doe je bij De Normaalste Zaak?

“Als gangmaker help ik werkgevers om de volgende stappen te zetten richting meer inclusieve organisaties. Van hen hoor ik terug waar ze tegenaan lopen. Ik help ze om die knooppunten op te lossen. Voor wat ze zelf niet in de hand hebben, zijn wij een stem richting bijvoorbeeld de politiek in Den Haag.”

Waarom is inclusie zo belangrijk?

“Voor de maatschappij is inclusie belangrijk, omdat werk ongelofelijk belangrijk is voor ons als mens. Je moet dingen doen waar je talenten liggen en waar je motivatie uit put. Werk is belangrijk voor je economische zelfstandigheid, maar ook voor je zelfbeeld en eigenwaarde, je sociaal netwerk en gezond blijven, zowel fysiek als mentaal. Werkgevers hebben iedereen nodig die wil en kan meedoen binnen hun organisatie om het werk gedaan te krijgen. In die zin is het een win-win.

Op het werk heb je veel verbinding tussen groepen mensen die elkaar niet goed kennen of een mening over elkaar hebben. Op de werkvloer ontstaan verbindingen die anders veel moeilijker zijn. Werkende mensen zijn zelfstandiger en leggen minder belasting op ons sociale stelsel. Het scheelt in de zorgkosten als mensen aan het werk zijn, en inclusie op de werkvloer zorgt voor behoud van mensen. We hebben dus maatschappelijk belang bij inclusieve werkorganisaties.”

Steven heeft een persoonlijke drijfveer die hem motiveert: “Het gevoel dat de samenleving beter draait, daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Mijn vader werd werkloos toen ik twaalf jaar was en is nooit meer volledig aan het werk gegaan. Ik heb van dichtbij meegemaakt wat voor impact dat had om hem en op de dynamiek van ons gezin, ook financieel. Het is heel bedroevend om mee te maken dat iemand met zoveel passie voor zijn specialistische beroep, dat niet meer kan doen."

Wanneer ben je een inclusieve organisatie?

“Als je zo goed mogelijk mensen die bij je willen en kunnen werken, de gelegenheid geeft om dat te doen. Er is niet één simpel, praktisch antwoord omdat inclusie te maken heeft met wat je doet en ie je bent als organisatie. Maar in de kern draait het erom dat je mensen die een rol van betekenis kunnen spelen binnen je organisatie, de gelegenheid biedt om dat te kunnen doen.

Het is een manier van omdenken. Als je bekwaam bent om bepaald werk te doen maar niet de papieren hebt, gaan we kijken wat ervoor nodig is om deze bekwaamheid te matchen met bevoegdheid, zodat je het werk kan doen. Vroeger waren er voor elke vacature drie kandidaten, maar dat is allang niet meer aan de orde. Dus alleen al vanuit de bril van de arbeidskrapte is inclusie nodig.”

Op 8 december geef je de workshop ‘inclusief werkgeverschap, wat betekent dat?’

“We gaan kijken naar de ontwikkeling binnen inclusie. Met name rondom alle groepen die in de arbeidsmarkt wel beschikbaar zijn, maar door oneigenlijke redenen niet aan het werk komen. We gaan kijken naar redenen waarom je als werkgever inclusief zou willen zijn en welke mogelijkheden er zijn om stappen te zetten.

In het tweede deel van de sessie gaan we in dialoog met elkaar over waar betrokken werkgevers op dit moment mee bezig zijn, waar de motivatie zit om stappen te zetten en hoe die stappen gezet moeten worden. Enerzijds voeren we dus een mooi gesprek over inclusie en slaan we een brug naar een actieagenda. Mijn doel is dat de sessie behulpzaam is om volgende stappen te zetten.”

De workshop is op donderdag 8 december van 14:00 tot 16:00 uur. Mis het niet en meld je hier aan! Ook geven wij workshops met diverse sprekers over Inclusieve communicatie, Werving en selectie en Afstand tot de arbeidsmarkt. Aanmelden kan hier.

In het netwerk van De Normaalste Zaak werken ruim 700 werkgevers samen aan inclusief werkgeverschap. Sluit je als partner aan om deze ambitie binnen jouw organisatie te realiseren.