ga naar de hoofdinhoud

Onderhandelingen cao Werken voor waterschappen

De onderhandelingen voor de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de sector waterschappen hebben op 2 december 2024 een vervolg gekregen. Het overleg verloopt constructief en in een goede sfeer. In dit bericht delen we weer kort de laatste stand van zaken.

Implementatie afspraken over wachtdiensten op basis van cao-afspraken 2024
Na uitvoerige gesprekken met en raadplegen van de eigen achterbannen (werkgevers en werknemers) en het uitvoeren van een enquête onder HR en OR, hebben sociale partners opnieuw gesproken over de cao-afspraken wachtdienst.  Het gaat om de afspraken uit het cao-akkoord 2024 waarbij onder andere verschillende scenario’s zijn geschetst.


Na een gezamenlijke afweging van de (on)mogelijkheden hebben sociale partners besloten het onderscheid tussen een lichte en zware wachtdienst te laten vervallen. De toelage voor een week wachtdienst wordt 10% van het maximum van schaal 9. Dit zorgt voor een vereenvoudiging in de berekening toelage wachtdienst. De rest van de afspraken, zoals onder andere het maximaal aantal wachtdiensten op jaarbasis, blijven gehandhaafd. 


Alle afspraken gaan in op 1 januari 2025 tenzij de organisatie de afspraken al op 1 juli 2024 heeft geëffectueerd; dan is sprake van terugwerkende kracht. 


Overige bespreekpunten
Er is uitvoerig gesproken over voorstellen die betrekking hebben op de werk/privé balans zoals spreiding van het betaald ouderschapsverlof over meerdere jaren en uitbreiding van het aantal weken mantelzorgverlof. In aansluiting op het SER-advies ‘Balans in maatschappelijk verlof’ willen werkgevers graag in gesprek over alle soorten verlof. In dit advies wordt een kader aangereikt voor een toekomstige regeling ‘maatschappelijk verlof’ waarin de SER zich primair richt op de wettelijke verlofmogelijkheden, maar ook het belang benadrukt van decentrale afspraken en ruimte voor maatwerk.
 

Er is verder gesproken over looptijd en loon. Op deze punten zijn door sociale partners kleine stappen gezet om nader tot elkaar te komen, maar nog onvoldoende om het daarover eens te zijn. Uit verschillende door externe partijen uitgevoerde vergelijkingen, blijken de salarissen in de cao Werken voor waterschappen niet achter te lopen. Werkgevers zetten daarom in op een langere looptijd dan een jaar met koopkrachtbehoud op basis van de ontwikkeling van de inflatie, plus verhoging van het salaris. Werkgevers denken hiermee voor een aantal jaar (bij voorkeur 3, maar ten minste 2) zekerheid en stabiliteit te bieden voor onze medewerkers, met een waardevast inkomen en een kleine plus.
 

Op 18 december 2024 praten wij verder. De cao Werken voor waterschappen loopt tot en met 31 december 2024. De cao blijft van kracht totdat er een nieuwe cao is afgesloten.