ga naar de hoofdinhoud

Wetswijzigingen per juli en augustus 2022

1 januari en 1 juli zijn de momenten waarop (de meeste) wetswijzigingen worden doorgevoerd. Ook op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsrecht. Dit jaar treden er ook wetten in werking in augustus. In dit bericht vind je een overzicht met de veranderingen per juli of augustus 2022.

Dagloon

De daglonen van de ZW-, WW-, WAO- en WIA-uitkeringen worden verhoogd. Tot 1 juli is het  maximumdagloon € 228,76 bruto per dag, dat is maximaal 4.975,53 per maand. Wat het daarna wordt, vind je vanaf 1 juli op de website van het UWV.
> Lees meer over het dagloon 

Minimumloon

Het afgeronde (bruto)minimumloon wordt hoger per 1 juli 2022. Bekijk de bruto bedragen op de website van de Rijksoverheid. 
> Lees meer over het minimumloon

(Bijna) met pensioen?

Twee keer per jaar wordt de hoogte van AOW-uitkeringen aangepast. De hoogte wordt afgeleid van het minimumloon en hangt af van je woonsituatie. Als je alleen woont, krijg je vanaf 1 juli maandelijks € 1.334,94 bruto. Ben je getrouwd of woon je samen, dan krijg je maandelijks € 914,15 bruto.
 

Ook in augustus treden er veranderingen op.

Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden komt eraan op 1 augustus. Het gaat om een wet voor de implementatie van de EU-richtlijn over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de EU. Het doel van de richtlijn is de arbeidsvoorwaarden te verbeteren door deze transparanter en beter voorspelbaar te maken. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige wetgeving zijn:

•    Een nevenwerkzaamhedenbeding mag alleen nog als er een objectieve rechtvaardigingsgrond (geldige reden) voor is.
•    Studiekostenbeding: verplichte opleidingen dienen kosteloos te zijn voor werknemers.
•    Werknemers krijgen het recht om de werkgever te verzoeken om een meer voorspelbaar arbeidspatroon.
•    Er komt een uitgebreidere informatieverstrekkingsplicht aan de werknemer.

Opzegverboden

Vanaf 1 augustus 2022 gelden er nieuwe opzegverboden. Dit houdt in dat er meer situaties zijn waarin je werkgever jou niet kan ontslaan. De nieuwe opzegverboden komen voort uit een nieuwe, Europese richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Hieronder vind je ze op een rij.
> Lees meer over opzegverboden

Invoering 2 maanden betaald ouderschapsverlof (uitbreiding van de Wet Arbeid en Zorg)

Op dit moment krijgen werknemers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet uitbetaald. Dit verandert door een nieuwe Europese richtlijn die voorziet in 2 maanden betaald ouderschapsverlof. De Wet betaald ouderschapsverlof treedt op 2 augustus 2022 in werking.

Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij het UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen, maar wel pas nadat verlof is opgenomen.
> Lees meer over betaald ouderschapsverlof